»

Eigen vlasteelt, de groene grondstof voor Lijnolieverf

Biobased economy is een feit!

In Raalte is in het voorjaar van 2012 mede dankzij studenten en docenten van Landstede een fantastisch project van de grond gekomen. Vlas is geplant op 3 hectare gemeente grond in Raalte. Zo snel kan het gaan als iedereen ziet waar de belangen liggen.

Dit allen door een samenwerking tussen CLM Opleiding voor ROC Landstede Raalte, Zaadhandel van de Bilt, Stichting Vlasmanifestatie en Rolsma Lijnolieverven B.V. Als het zaad geperst is willen zij laten zien dat er in Nederland interessante mogelijkheden liggen voor deze bedrijfstak.

Hoe werkt vlasteelt

De vlasteelt vindt plaats in koele en gematigde streken. Vlas is een typische lange-dagplant (14-16 uur daglicht) en behoort tot de tweezaadlobbigen. De minimum-kiemtemperatuur ligt bij 3 à 4 ºC. Voor de kieming is, naast de temperatuur, ook een goede vochtvoorziening nodig.

De kiemplant bestaat uit twee dikke bladachtige delen (de zaadlobben), een worteltje en een pluimpje. Het pluimpje is een klein bladknopje dat tussen de twee zaadlobben in staat. Bij vlas verloopt de kieming vaak goed en is weinig afhankelijk van de bodemterperatuur. De cellen van het pluimpje en het worteltje gaan zich strekken. Het worteltje boort zich in de grond en vormt een lange penwortel met fijne vertakkingen. Als de wortel voldoende houvast heeft gekregen, ontvouwen de twee zaadlobben zocht boven de grond en wijken uiteen. Uit het pluimpje ontvouwen zicht de eerste bladeren.

Een gunstige stengellengte lengte is 80-100 cm, gemeten vanaf de wortelhals tot aan het begin van de eerste vertakking. Een gelijkmatige lengte is belangrijk voor een goede vezelkwaliteit. De gemiddelde stengeldikte is ongeveer 1,5 mm.

Gemiddeld worden 2 à 5 bollen per stengel aangetroffen met 8 à 10 zaden per bol. Een zaadbol bestaat voor ongeveer 60 % uit zaad en 40 % uit bolkaf. Het bolkaf wordt voor veevoer gebruikt.

Vlaszaad is plat, eivormig, glazend en aan de spitse kant ingesnoerd. Veertien dagen na de bloei is het zaad al op ware grootte. Het bezit dan ook een hoog gehalte aan oliën; ongeveer 35 % in de droge stof. Tijdens de rijping droogt het zaad uit. Het gewenste vochtgehalte voor bewaring is 10 %. De rijpe zaden zijn bruin. De gemiddelde totale veld opbrengst van vezelvlas is 8.000 kg per ha. Na het roten komt hiervan ongeveer 1.100 kg lange vezel, 800 kg korte vezel, 1.100 kg bolkaf, 3.000 kg scheven (houtdeeltjes) en 1.100 kg zaad.

© 2019 Groene verven is onderdeel van Rolsma Lijnolieverven BV - alle rechten voorbehouden - KvK: 50417487 - BTW: NL823364823B04